Jautienos šonkauliams reikės:
1,5 kg jautienos šonkaulių
1-2 šaukštelių druskos
Tyro alyvuogių aliejaus
2 vidutinio dydžio morkų
1didelio svogūno
3-4 saliero stiebų
1 česnako
0,5 l raudono vyno
0,5 l gero jautienos sultinio
Bulvių košei reikės:
1,5 kg bulvių
200 g sviesto
200 g riebios grietinėlės
Druskos
|
Gaminimo eiga:
- Švariai nuvalytus ir nusausintus jautienos šonkaulius supjaustykite porcijiniais gabaliukais, paskaninkite druska ir iš visų pusių apkepkite alyvuogių aliejuje, kol apskrus. Apkeptus jautienos šonkaulius trumpam išimkite į atskirą indą.
- Inde, kuriame kepė šonkauliai, apkepkite stambiai pjaustytas morkas, svogūną, saliero stiebus ir pusiau perpjautą česnako galvą.
- Į kepimo įndą su daržovėmis sudėkite apkeptus jautienos šonkaulius, supilkite raudonąjį vyną ir kaitinkite ant aukštos kaitros kol užvirs. Virinkite, kol nugaruos alkoholis, apie 5 minutes.
- Į kepimo indą supilkite gerą jautienos sultinį, uždenkite ir kepkite iki 140 C su ventiliatoriaus funkcija 3-5 valandas, priklausomai nuo šonkaulių dydžio. Jei pajudinus mėsą ji lengvai plyšta (byra), galite traukti iš orkaitės.
- Išsitroškinusią mėsą atvėsinkite iki kambario temperatūros ir išimkite iš kepimo indo. Nukoškite kepimo metu susidariusį sultinį ir 10-15 minučių įdėkite jį į šaldiklį, kad sustingtų riebalai, taip bus labai paprasta juos nuimti.
- Į keptuvę pilkite sultinį, kuriame troškinosi jautiena, ir užkaitinkite. Tuomet sudėkite jautienos gabalėlius ir šildykite, kol padažas nugaruos ir sutirštės. Jautienos šonkaulių gabalėlius nuolat vartykite, kad tolygiai sušiltų ir pasidengtų padažu-glazūra. Jį galite paskaninti šviežiomis prieskoninėmis žolelėmis.
- Išvirkite švariai nuvalytas ir stambiai pjaustytas bulves. Jas sutinkite, kad neliktų gumuliukų.
- Į prikaistuvyje užkaitinkite iki virimo sviestą bei grietinėlę. Supilkite ant sutrintų bulvių, išmaišykite. Kad košė būtų puresnė, rekomenduojame ją išplakti.
- Prie šio patiekalo puikiai tiks lietuviškos raugintos daržovės.
Skanaus!
|