Grįžti į pradinį puslapį
0
0
Grįžti į pradinį puslapį

Medžiagos ir jų naudojimas

Ar galima "iittala" produktus plauti indaplovėje?
Visus buityje naudojamus "iittala" stiklo gaminius galima plauti indaplovės viršutiniame dėkle. Jei nesate tikri, kad plovimo metu kraštai nesilies, taures vertėtų plauti rankomis. Saugausia storo stiklo gaminius ir ąsočius plauti rankomis, kadangi, kai yra plaunami skirtingo storio stikliniai indai, stikle susidaro įtampa, tad indai gali suskilti. Visi "iittala" porceliano gaminiai, išskyrus gaminius su aukso ar platinos papuošimais, gali būti plaunami indaplovėje. Priežiūros instrukcijos detaliai paaiškina, kurie virtuvės reikmenys gali būti plaunami indaplovėse ir kaip tinkamai juos prižiūrėti.

Medžiagos ir jų priežiūros instrukcijos
Gaminimas
"iittala" maisto gaminimo reikmenys tarnaus visą gyvenimą, jei naudosite juos tinkamai. Be puodų, keptuvių ir troškintuvų, virtuvėje reikalingi įvairiausi smulkūs darbo įrankiai. Susipažinkite su jų priežiūros instrukcijomis ir mėgaukitės maisto gaminimu.

"iittala" puodai ir keptuvės gaminami iš įvairiausių medžiagų, bet visos jos pasižymi viena bendra savybe – aukšta kokybe. Kokybišką puodą ar keptuvę atpažinsite iš dugno, t.y. kokybiškas dugnas yra storas, naudojant nepakeičia formos ir vienodai paskirsto karštį.

Kad "iittala" puodai tarnautų kuo ilgiau, vos maistui pradėjus virti ar kepti, sumažinkite temperatūrą. Jūs galite kontroliuoti temperatūrą, papildydami vandens ar riebalų kiekį. Nepalikite tuščio puodo ar keptuvės ant karštos viryklės, nes karštis gali pakenkti.

Plienas
Visi "iittala" plieno puodai ir virtuvės aksesuarai yra pagaminti iš ilgaamžio ir lengvai prižiūrimo 18/10 nerūdijančio plieno, t.y. turi 18% chromo ir 10% nikelio. Chromas apsaugo plieną nuo korozijos. Nikelis lydinyje sustiprina atsparumą korozijai bei suteikia spindintį, poliruotą paviršių, kietumą ir išskirtinį atsparumą bet kokiai temperatūrai.

"iittala" plieno indus lengva prižiūrėti, galima plauti indaplovėje, jie ilgai išsaugo puikią išvaizdą. Prieš pirmą kartą naudojant naują indą, nuplaukite jį švelniu plovikliu ir pašalinkite visus lipdukus bei etiketes.

Norint pašalinti prikibusį ar prikepusį maistą nuo plieno keptuvės, vadovaukitės šiomis instrukcijomis: puode sumaišykite 1/2 puodelio plovimo miltelių su 1 litru vandens ir kaitinkite 30 minučių. Tuomet nušveiskite, nuskalaukite ir nusausinkite. Taip pat galite naudoti specialiai plieniniams puodams skirtas priemones. Kalkių nuosėdoms pašalinti, įpilkite pusę puodelio acto ir 1 litrą vandens ir 30 minučių kaitinkite. Taip pat dėmes galima nušveisti citrinos pusele arba specialiu šveitimo skysčiu.

Danga
Speciali danga naudojama, siekiant apsaugoti gaminį nuo maisto kibimo prie paviršiaus, taip pat tam, kad jį būtų lengva naudoti ir prižiūrėti. Danga naudojama aliuminio, nerūdijančio plieno ir ketaus indams.

Nelimpantis paviršius: kai kurie "iittala" virtuvės reikmenys vidinėje pusėje turi slidžią, nelimpančią dangą iš PTFE (polytetrafluoroethylene plastiko). Ši danga naudojama su aliuminio arba nerūdijančio plieno gaminiais. Šiuos lengvai dengtus gaminius yra malonu naudoti ir valyti. Šia danga padengti puodai leidžia mėgautis sveikesniu maistu ir lengvesniu gaminimu. Galite naudoti mažiau riebalų ir žemesnę temperatūrą kepimui, o maistas taip lengvai nepridegs. Tiesa, produktų saugojimui PTFE dengti indai nerekomenduojami. Kepdami ilgesnį laiką, nenaudokite itin aukštos temparatūros. Aukštesnė nei 250º C temperatūra pakenks dangai ir susilpnins jos savybes. Jei taip nutiko, vadinasi indai buvo naudojami netinkamai ir garantinis aptarnavimas jiems netaikomas.

Maistui maišyti keptuvėje naudokite medinius ar nailoninius virtuvės įrankius. Saugokite, kad nesubraižytumėte paviršiaus aštriais daiktais, nenaudokite šveitimo medžiagų ir kempinėlių. Prieš pirmą naudojimą išplaukite švelniu plovikliu, pašalinkite lipdukus ir etiketes. Vidinį paviršių ištepkite maistiniais riebalais. Jei naudojate indaplovę, karts nuo karto vidinį paviršių ištepkite maistiniais riebalais, nes specialūs plovikliai gali išsausinti nelimpančią indų dangą.

Prilipusio ar pridegusio maisto likučius keptuvėje atmirkykite su plovimo skysčiu (1/2 puodelio ploviklio ir 1 litras vandens). Nušveiskite, išskalaukite ir nusausinkite.

Ketus
Ketaus puodai yra ilgaamžiai ir atsparūs aukštai temperatūrai bei stipriam naudojimui. Ketus labai gerai išlaiko karštį, todėl šie indai puikiai tinka skrudinimui ir virinimui. Šių "iittala" indų paviršius dar gamykloje yra prisotinamas augaliniu aliejumi, todėl juos iškart galima naudoti. Po pirmo naudojimo naują gaminį vėl vertėtų ištepti augaliniu aliejumi.

Ketaus gaminių negalima plauti indaplovėje arba naudojant indų plovikį. Švariai išvalykite popieriniu rankšluosčiu arba tiesiog išskalaukite šiltu vandeniu. Po skalavimo reikia atsargiai išdžiovinti, geriau būtų ant vos šiltos viryklės. Nenaudokite ketaus indų produktų saugojimui. Kuomet jų nenaudojate, įdėkite į vidų popierinį rankšluostį ar servetėlę ir nuimkite dangtį.

Jei ant ketaus gaminio atsirado rūdžių, jas galite pašalinti tokiu būdu: išplaukite indą su indų plovikliu, nutrinkite rūdis su šveitimo kempinėle arba valgomąja druska. Išskalaukite ir gerai nusausinkite. Vidinį paviršių ištepkite nesūdytais taukais ar aliejumi. Jei ištepėtė taukais, tai orkaitėje 250ºC temperatūroje pakaitinkite indą apie pusvalandį, o jei aliejumi - 150ºC temperatūroje 1 – 2 valandas. Iššluosčius riebalų likučius, indas vėl bus tinkamas naudoti.

Emaliuotas ketus
Ketaus indai gali būti padengiami emale. Emalė apsaugo paviršių nuo rūdžių ir sustiprina jį. Emaliuoto ketaus induose maistas gali būti kokybiškai ruošiamas tiek orkaitėje, tiek ant viryklės. Maistas gaminamas tolygiai ir gražiai apskrunda. Emaliuotas paviršius apsaugo nuo aromato įsigėrimo į indo paviršių, todėl tą patį puodą galite naudoti ir žuvies, ir mėsos ruošimui.

Naudokite medinius arba plastikinius virtuvės įrankius. Aštrūs daiktai arba šveitimo kempinėlės gali pažeisti emalę. Emaliuoto ketaus indus visada plaukite rankomis su arba be indų ploviklio. Rekomanduojama emaliuotą paviršių kartkartėmis įtrinti aliejumi.

Medis
"iittala" pjaustymo lentelės gaminamos tik iš medžio masyvo, nes medis yra ilgaamžis, tačiau pakankamai minkštas, kad būtų galima ant jo pjaustyti peiliais. Tinkamai prižiūrint, pjaustymo lentelės ilgai tarnauja ir išlieka švarios. Prieš naudojimą naują pjaustymo lentelę būtina įtrinti aliejumi. Kartkarčiais rekomenduoja pakartotinai įtrinti. Plaukite rankomis, nuskalaukite šaltu vandeniu, pabaigoje gerai išdžiovinkite. Dažnai užtenka tiesiog nušluostyti popieriniu rankšluosčiu. Pjaustymo lentelę laikykite sausoje vietoje.

Jei lentelės paviršius pasidarė per kietas, jį reikia nušlifuoti ir vėl įtrinti aliejumi.

Pietų stalas
Plienas
"iittala" stalo įrankiai pagaminti iš austenito, korozijai atsparaus 18/10 nerūdijančio plieno, t.y. turi 18% chromo ir 10% nikelio. Chromas apsaugo plieną nuo korozijos. Nikelis lydinyje sustiprina atsparumą korozijai suteikdamas spindintį, poliruotą paviršių, kietumą ir išskirtinį atsparumą bet kokiai temperatūrai.

"iittala" stalo įrankiai būna poliruoti arba matiniai – šiaušti. Poliravimas užtikrina švytintį paviršių ir atsparumą rūdims. Kad būtų užtikrintas atsparumas rūdims, matiniai įrankiai yra visų pirma poliruojami, o tuomet pašiaušiami ir nuplaunami.

Nerūdijantis plienas yra itin ilgaamžė medžiaga, tačiau, tam tikromis sąlygomis jis gali rūdyti. Rūdims visiškai atspari medžiaga dar neišrasta, todėl labai svarbu, kad tinkamai rūpintumėtės "iittala" nerūdijančio plieno įrankiais. Nuplaukite ar bent jau nuskalaukite įrankius iškart po valgio. Ilgai nemirkykite ir nešveiskite vieline kempinėle. Jei plaunate indaplovėje, įrankių stalčius neturi būti perpildytas, tarp šaukštų ir peilių ašmenų turi būti laisvos vietos. Jei įrankiai lieka indaplovėje po plovimo, palikite ją pravertą. Įrankiams drėgmė kenkia. Jei įrankiai po naudojimo nenuskalaujami ir nenuplaunami, tuomet actas, garstyčios, majonezas, rabarbarai ir druska gali palikti plonas, tamsias dėmeles ar net rūdis.

Nors įrankiai ir itin ilgaamžiai, jie gali susibraižyti, pakeisti spalvą ar nusidėvėti per laiką, bet įmanoma priversti juos švytėti iš naujo. Užvirinkite 1 l vandens ir įdėkite 1/2 puodelio plovimo miltelių. Pavirinkite įrankius mišinyje 15 minučių ir gerai nuskalaukite. Kartais dėmes būna ypač sunku panaikinti. Tokiu atveju mišinį gaminkite iš 1/2 puodelio acto ir 1 l vandens.

Stikliniai indai
"iittala" stiklas - aukštos kokybės specialus, optiškai labai spindintis stiklas. Jis puikiai ištveria tiek cheminį, tiek fizinį naudojimą. Iittala stiklas specialiai apdorojamas, kad būtų galima saugiai plauti indaplovėse. Laikantis toliau pateikiamų instrukcijų, jūsų stiklo gaminiai džiugins jus ilgą laiką. Plaunant sudėkite taures į viršutinį padėklą taip, kad nesiliestų jų lankai. Pripildykite viršutinį stalčių kitais indais taip, kad vandens srovės negalėtų taurių pajudinti. Pieno butelius prieš plovimą indaplovėje išskalaukite, kad baltymų dalelės nenusėstų ant taurių. Nustatykite trumpą plovimą ir žemą temperatūrą. Visgi, geriausia trapias stiklines, grafinus ir ąsočius plauti rankomis.

Karštus gėrimus tiekti rekomenduojame stiklinėse, pagamintose iš karščiui atsparaus stiklo. "iittala" stiklo gaminiai netinkami naudoti orkaitėje, o ir mikrobangų krosnelėje naudoti nerekomenduojame.

Išimtis – specialaus, karščiui atsparaus stiklo gaminiai, kurie nebijo staigių temperatūros svyravimų. Galite pilti į juos karštą skystį arba šildyti skystį stikliniuose induose ar net mikrobangų krosnelėje. Ši medžiaga taip pat atspari šaldymui, orkaitės temperatūrai ir indaplovei.

"HotCool" stiklo gaminių stiklines ir plastikines dalis rekomenduojame plauti atskirai. Abi dalis galima plauti indaplovėje. Po plovimo tvirtai užspauskite žiedą ant stiklinės, kad naudojimo metu nenukristų.

Indai/stalo reikmenys
"iittala" stalo reikmenys yra daugiafunkciniai ir nesenstantys pagalbininkai virtuvėje, valgomajame ar svetainėje. Jie pagaminti iš porceliano, stiklo ir plieno.

Visus "iittala" stalo indus galima plauti indaplovėje. Kad ant indų nesiformuotų apnašų plėvelė, naudokite indaplovės skalavimo priemonę. Dažniausiai plėvelė ar arbatos ir kavos apnašos nusivalo, pamirkius jas karštame vandenyje su plovimo priemonės ir baliklio mišiniu.

Porcelianas
"iittala" porceliano indai gaminami iš vitro porceliano, kuris yra šiuolaikiškas, ilgaamžis su švelnai balkšvu atspalviu. Visi "Iittala" porceliano gaminiai gali būti naudojami orkaitėse, mikrobangų krosnelėse ir šaldikliuose. Tačiau negalima tik ką iš orkaitės išimtą indą dėti į šaltą, drėgną aplinką ar ant plieninio paviršiaus. Taip pat nedėkite indų į orkaitę tiesiai iš šaldiklio. Nesaugu į šaldiklį dėti skysčiu užpildytą indą, nes šaldamas skystis plečiasi. Nenaudokite įskilusių indų, nes dėl tamperatūros skirtumų jie gali sudužti. Ir dar, jei mikrobangų krosnelėje gaminate užšaldytą maistą, tai gaminkite jį žemoje temperatūroje.

Kadangi peiliai yra labiausiai spaudžiami į lėkščių paviršių, daugelis stalo įrankių gamintojų dantytus peilus gamina iš grūdinto plieno.

Nerūdijančio plieno stalo įrankiai yra santykinai minkšti, todėl, stipriai spaudžiant prie porcelianinių lėkščių paviršiaus, gali likti tamsios dėmės. Šių dėmių negalima pašalinti su įprastu plovikliu, bet galima švelniai pavalyti su metalo šveitimo priemone. Kad išsaugotumėte porcelianinių indų patvarumą, venkte jų trynimosi kraunant į krūvą.

Padėklai
"iittala" padėklai lengvai papildys jūsų kolekciją. Fanerinių ir medinių padėklų negalima plauti indaplovėse. Saugiausia būtų juos nušluostyti arba rankomis nuplauti vandeniu. Taip pat nerekomenduojamas ir mirkymas.

Dekoravimas
"iittala" dekoravimo priemonės pagamintos iš specialaus stiklo, kuris yra labai aukštos kokybės ir optiškai labai skaidrus. Jis puikiai ištveria tiek cheminį, tiek fizinį naudojimą. Rekomenduojamas rankinis plovimas. Dauguma "Iittala" dekoravimo elementų yra pūsti individualiai. Kai kurių modelių sukurtas ribotas kiekis, jie turi savo individualius numerius.

Vazos
Rekomenduojame vazas plauti rankiniu būdu. Jei yra sunkiai pašalinamų dėmių, pamirkykite vazą 1dl skalbimo priemonės ir 1 l vandens mišinyje.

Taip vadinamas lęšio efektas gali sugadinti daiktus ar jų paviršius, jei šalia stovi kitas stiklinis daiktas. Kad to išvengtumėte, nepalikite gaubtos formos, storo stiklo gaminių ar vazų su vandeniu ant tiesioginių saulės spindulių.

Žvakidės
Tiek ilgos, tiek mažos arbatinės žvakutės "iittala" žvakidėse dega itin gražiai. Neleiskite paprastoms žvakėms sudegti iki pat galo, užgesinkite likus 1-2 cm virš žvakidės, kad ji dėl karščio neįskiltų. Žibintams naudokite tik geros kokybės arbatines žvakutes metaliniuose kaušeliuose. Žvakių skersmuo negali viršyti 40 mm. Palikite užtektinai vietos orui cirkuliuoti tarp arbatinės žvakutės ir stiklinio žibinto sienelių. Naudodami žvakides, būtinai laikykitės saugumo instrukcijų.

Žvakidžių saugaus naudojimo instrukcija
Degantis žibintas privalo stovėti ant ugniai atsparaus pagrindo. Nepalikite degančios žvakės be priežiūros, išeidami iš kambario, žvakę ar žibintą užgesinkite.

Nemeskite į žibintą ar ant žvakės pašalinių objektų, pvz. degtukų. Nelaikykite žvakės skersvėjyje, karštoje vietoje ar ant televizoriaus. Niekada nejudinkite degančios žvakės, nes dagtis gali pasislinkti ištirpusiame vaške. Nelaikykite žvakių ir žibintų arti lengvai užsidegančių daiktų, pvz. užuolaidų. Neleiskite paprastoms žvakėms sudegti iki pat galo, užgesinkite likus 1-2 cm virš žvakidės, kad ji dėl karščio neįskiltų. Žibintams naudokite tik geros kokybės arbatines žvakutes metaliniuose kaušeliuose.

Žvakių skersmuo negali viršyti 40 mm. Palikite užtektinai vietos orui cirkuliuoti tarp arbatinės žvakutės ir stiklinio žibinto sienelių. Jei jūsų žibintas turi pakabinimo virvelę, visada naudokite specialų metalinį saugiklį, kitaip virvelė gali greit nutrūkti dėl karščio. Komponuojant žvakes, stikliniai žibintai turi būti vienas nuo kito mažiausiai per 3 cm. Neplaukite žibintų indaplovėse.