Grįžti į pradinį puslapį
0
0
Grįžti į pradinį puslapį

Jautienos kepsnys su sezoninėmis daržovėmis (restoranas „DIA“)

Kol šalies restoranai priversti užverti duris dėl antrojo karantino, geriausių restoranų šefai siūlo restoranų patiekalus pasigaminti namuose ir nepraleisti progos pasidžiaugti rudens sezono gėrybėmis.

Kepsnys iš ypatingos Wagyu mėsos pagal vieno geriausių Kauno restoranų „DIA“ šefą Marių Paplauską. Šefas rekomenduoja rinktis sauso brandinimo mėsą, neužgožti jos prieskoniais ir svarbiausia, žinoma – neperkepti. Garnyrui prie mėsos steiko šefas siūlo naudoti jaunas sezonines daržoves, kurios švelnios savo skoniu.

Jautienos kepsnys su sezoninėmis daržovėmis

Mariaus Paplausko (restoranas „DIA“) receptas

Jautienos steikas:

Viena porcija

200 g antrekoto, nugarinės ar išpjovos

100 ml alyvuogių aliejaus

20 g druskos

5 g pipirų

10 g česnakų

50 g sviesto prieskoninių žolelių – rozmarino, čiobrelių

Garnyras:

Viena porcija

100 g jaunų bulvyčių

80 g smidrų

60 g jaunų ropių ar kitų jaunų daržovių

5 g Frize salota,

papuošimui 2 g mikro žalumynai

Pradžioje išsirenkame norimą mėsą. Jeigu yra galimybė, patarčiau visada rinktis sauso brandinimo. Sausai brandinta jautiena yra žymiai išraiškingesnė, minkštesnė ir turi daugiau skonio. Mėsos dalį rinkitės pagal savo skonį, bet niekada neapsiriksite pasirinkę išpjovą. Ji itin minkšta, liesa ir jeigu neperkepta – sultinga. Kas mėgsta riebesnę, rinkitės antrekotą ar nugarinę. Jautienos riebalai turi ypač daug skonio, tad niekada nerekomenduoju jų nupjauti. Vienai porcijai 200 g mėsos tikrai pakaks. Steikui puikiai tinka jaunos daržovės, kadangi jos yra švelnaus skonio, neužgožia mėsos skonio. Mes naudosime jaunas bulvytes, kurias pradžioje apverdame sūdytame vandenyje (apie 14 min.), smidrus, kurių kotelius nulaužiame (jų baltesnė dalis yra nevalgoma), taip pat jaunas ropes. Jei jų neturite, puikiai tiks kita jauna daržovė – morka ar kukurūzas. Pradžioje įkaitiname keptuvę, pilame alyvuogių aliejaus ir dedame steiką, neverčiame kol neapskrus iki gražios rudos spalvos. Apskrudinus vieną pusę, apverčiame ir dedame česnako skilteles, rozmariną, čiobrelį ir šaukštą sviesto, sumažiname kaitrą ir šaukšto pagalba "maudome steiką svieste". Kepdami vidutinio kepimo kepsnį, užtruksite apie 4-5 min. Iškepus steiką, padedame jį į šoną, kad mėsa pailsėtų apie 3 min., o kol ilsisi iškepame daržoves. Įkaitiname keptuvę, pilame alyvuogių aliejaus ir sudedame daržoves. Pakepiname vos kelias minutes, nes mūsų tikslas – jas tik švelniai pakepti, kad išliktų traškios. Prieš dedant i lėkštę, steiką ir daržoves pagardiname druska ir pipirais, nusausiname su maistiniu popieriumi. Kad lėkštė gražiai atrodytų, siūlau mėsą dėti pirmiausiai, o garnyrą ant jos, ir galiausiai – papuošiame mikro daigais ar liofelizuotomis gėlėmis.

„30 geriausių restoranų Lietuvoje” – Lietuvos gastronomijos ekspertų kasmet sudaromas restoranų reitingas šiemet dėl koronaviruso pandemijos buvo atidėtas iki 2021 metų pavasario.

Lėkštė 27 cm juoda | black Stiklinė 260 ml 2 vnt. jūros mėlyna | sea blue Gili lėkštė 20 cm Lėkštė 20 cm
 16 vnt. stalo įrankių rinkinys  Vaza 220mm balta | white  Dubuo 230 ml lino | linen  Taurė baltam vynui 280 ml 2 vnt.